Den semiprofessionelle udsætning

Foder med centrifugalspreder og få mere ud af dine fasaner...

Som alt muligt andet er der ikke kun én måde at udsætte og opdrætte fasaner på, men der er nogle gennemgående ting, som går igen ved de forskellige professionelle jagtvæsener.

I grove træk er det:

Opdræt med hvide italienere, der kommer til at fungere som reservemødre.

Der fløjtes under fodring i opdrættet, så fuglene ved, det betyder mad.

Italieneren tages med ud på udsætningspladsen.

Fodring på pladsen sker dagligt på samme tidspunkt, og der fløjtes, hvilket kalder fuglene til.

Denne metode brugte vi også, da jeg arbejdede ved et jagtvæsen, og det virker.

Har man et fuldtidsjob og samtidig skal passe fasaner, er det selvsagt meget svært at få tingene til at nå sammen. Til fodring bruges derfor oftest fodertønder med en fjeder i bunden. Det er også en fin løsning, men det kan stadig være svært at holde på sine fugle, da de altid har adgang til føde. 

Mange jægere har fortalt mig historier om, at de har sat fugle ud og aldrig set en eneste efterfølgende. Det kan skyldes mange ting, som der helt sikkert er masser af meninger om, og som er meget situationsbestemt, men efter selv at have prøvet noget lignende, ville jeg gerne finde en løsning på, hvordan jeg kom tættere på den daglige fodring, da det primært er det, der holder på fasanerne.

Foderautomat og batteri med i opdrættet

De fasaner, jeg opdrætter, bliver allerede i opdrættes sidste uge fodret med centrifugalspreder, hvorpå der er sat en hyletone. De kommer derved hurtigt til at kende lyden fra maskinen og tidspunktet for fodring. Fuldstændigt som når skytterne fløjtende passer deres fugle

Når fuglene skal sættes ud, skal de fodres af samme slags spreder, på samme tidspunkt og med samme slags foder. Udsætningspladserne skal stadig passes hver dag den første uge og mindst hver anden dag i noget tid efter, men DU bestemmer, hvornår du vil tilse pladsen. Sprederen klarer den fastlagte fodring for dig, og du skal blot sørge for, at tønden ikke løber tør for foder eller batteri. Når fuglene er ved at være udvoksede og har fået en forståelse for, hvordan de skal færdes i det fri, kan man sætte pasningens interval ned, indtil det passer med tønden og batteriets kapacitet.

Der er selvfølgelig en del andre ting, som også skal tilses ved en udsætning, men fodringen er efter den første uge det eneste, der kræver, at du kommer på et fast klokkeslet. 

Hvis man har flere udsætningspladser, kan det lyde som en stor økonomisk post, at skulle købe centrifugalspreder til samtlige pladser, men følger man de anvisninger, som skal til i forbindelse med udsætningen, så vil du se, at man får mere for pengene i sidste ende.

Ring evt. og hør nærmere på 71 75 68 87.